Stamboom

Oorsprong van de Van der Boon-en
In de familieoverlevering is er een verhaal dat de achternaam “Van der Boon” is doordat de oer-“van der Boon” uit het buitenland kwam, men zijn naam niet uit kon spreken en de naam vernederlandst heeft tot “Van der Boon”. Na een jaar stamboomonderzoek heb ik een theorie over de oorsprong van de achternaam Van der Boon ontwikkeld.

 

Oudste sporen
In de periode 1600 tot 1650 zijn in diverse archieven “van der Boon”-en gevonden in de volgende plaatsen (noord naar zuid):

Eigenlijk bevinden de oudst bekende “Van der Boon”-en zich allemaal in een straal van minder dan 15 kilometer om de gemeente Voorburg in de provincie Zuid Holland.

Rond 1775 ontstaat een tak van de “Van der Boon”-en in Friesland. Het is onduidelijk waar de roots van deze tak liggen.

 

Verbondenheid tussen de takken

 • Voorburgse , Woubrugse en Zwammerdamse tak
  Er zijn aanwijzingen dat de Voorburgse, Woubrugse, Friese en Zwammerdamse tak bij elkaar horen. Het probleem is, dat tot nu toe geen bewijs is gevonden dat het zo is.

  De belangrijkste aanwijzing voor een verwandschap tussen de Voorburgse en Woubrugse tak is het feit dat zodra de Van der Boon-en uit Voorburg vertrekken, ze gedurende twee eeuwen heen en weer tussen Woubrugge en Zegwaart/Zoetermeer verhuizen.

  De stamvader van de Woubrugse Tak is Pieter van der Boon. In de Voorburgse Tak is er ook een Pieter van der Boon die qua periode zou kunnen kloppen, maar ik heb dus nog geen aanwijzing in de oude documenten kunnen vinden dat de beide Pieters één en dezelfde persoon zijn.

  De stamvader van de Zwammerdamse tak past ook “netjes” in de Voorburgse tak. Ik heb een vermoeden dat hij een lid is van het gezin van Cornelis van der Boon en Lijsbeth van Beem.

 • Delftse en Alkmaarse tak
  De stamvader van de Alkmaarse tak is Antonie van der Boon. De voornaam Antonie komt eigenlijk alleen in de Delftse tak voor.

Plaats een reactie